এছিড, ক্ষাৰক আৰু লৱণ
(Acids, Bases and Salt)
এছিড (Acid) : যিবোৰ ৰাসায়নিক পদার্থই
জলীয় দ্ৰৱত এক বা একাধিক হাইড্র'জেন আয়ন যুক্ত কৰে তাকেই এছিড বোলে । ইয়াৰ সোৱাদ
টেঙা হয়।
উদাহৰণস্বৰূপে: হাইড্রক্লৰিক
এছিড, ছালফিউৰিক এছিড ইত্যাদি।
ক্ষাৰক (Bases) : যিবোৰ ৰাসায়নিক পদার্থই জলীয় দ্রৱত এক বা একাধিক
হাইড্র’ক্সাইড
আয়ন যুক্ত কৰে তাকেই ক্ষাৰক বোলে। ইয়াৰ সোৱাদ
তিতা হয়। উদাহৰণস্বৰূপে : ছ'ডিয়াম হাইড্রক্সাইড, কেলছিয়াম হাইড্রক্সাইড ইত্যাদি।
লৱণ (Salt) : ধাতুৰ দ্বাৰা এটা এছিডত
হাইড্রজেন প্রতিস্থাপনেৰে গঠিত আয়নীয় যৌগ।
এছিড + ধাতু → লৱণ + হাইড্রজেন গেছ
সূচক (Indicator) : যিবোৰ দ্ৰৱৰ সহায়ত আমি
পদাৰ্থ এটাৰ এছিড বা ক্ষাৰকৰ উপস্থিতি নিৰ্ণয় কৰিব পাৰোঁ তাকেই সূচক বোলা হয়।
উদাহৰণস্বৰূপে : লিটমাছ,
হালধী, মিথাইল অ'ৰেঞ্জ ইত্যাদি।
ইয়াত লিটমাছ আৰু হালধী দুবিধ
প্ৰাকৃতিক সূচক।
ঘ্রাণেন্দ্রিয়
সূচক
(Olfactory
indicator) : ঘ্রাণেন্দ্রিয় সূচকৰ এছিড বা ক্ষাৰকৰ উপস্থিতিত
গোন্ধৰ পৰিৱর্তন হয় ।উদাহৰণস্বৰূপে :
পিয়াজৰ ৰস,
লং
তেল ইত্যাদি।
প্রশমন
বিক্রিয়া
(Neutralization
reaction) : এছিডে
ক্ষাৰকৰ লগত বিক্রিয়া কৰি লৱণ আৰু পানীৰ উৎপন্ন কৰে। ইয়াকে প্রশমন বিক্রিয়া
বোলে।
ক্ষাৰক +
এছিড → লৱণ + পানী
pH স্কেল : pH স্কেলৰ সহায়ত দ্ৰৱ এটাত
থকা হাইড্র'জেন আয়নৰ গাঢ়তা
পৰিমাপন কৰা হয়।
Notes:
·
আমাৰ দেহে 7.0 ৰ পৰা 7.8. pH পৰিসৰৰ ভিতৰত কার্য
সম্পাদন কৰে।
·
মানুহৰ পাকস্থলীৰ ভিতৰত থকা হাইড্ৰ'ক্লৰিক এছিডৰ pH ৰ মান 1.5 ৰ পৰা 3.5 ৰ ভিতৰত হয়।
·
বৰষুণৰ পানীৰ pH ৰ মান 5.6 তকৈ কম হলে তাক এছিড
বৰষুণ বোলে হয়।
·
খোৱা লৱণ বা লৱণৰ ৰসায়নিক নাম ছ'ডিয়াম ক্লৰাইড(NaCl)।
·
আমাৰ মুখৰ ভিতৰৰ pH ৰ মান 5.5 তকৈ কম হলে দন্তক্ষয়
হয়।

No comments:
Post a Comment