Saturday, September 23, 2023

Multiple-choice questions (MCQs) based on the “Dokchory learns about the Panchayat”. Class 8 English Lesson 4

Here are some multiple-choice questions (MCQs) based on the “Dokchory learns about the Panchayat” along with their answers:

1. What is the meaning of "Dokchory" ? 

A. Bicycle ride 

B. Necklace of beads 

C. School name 

D. Village festival

Answer: B. Necklace of beads


2. Who takes Dokchory to school on his bicycle?

A. Her grandfather

B. Her father

C. Her uncle

D. Her brother

Answer: B. Her father


3. What does Dokchory ask her father about while riding the

bicycle?

A. About her homework

B. About the village

C. About the Panchayat office

D. About her friends

Answer: C. About the Panchayat office


4. What is the primary function of the Panchayat mentioned in

the story?

A. Organizing village festivals

B. Resolving disputes among villagers

C. Governance and development of villages

D. Conducting elections

Answer: C. Governance and development of villages



5. How does the Panchayat raise money for its work?

A. Through donations from villagers

B. By collecting taxes from various sources

C. By selling agricultural produce

D. By conducting cultural events

Answer: B. By collecting taxes from various sources


6. Why did Dhaniram, the man with no legs, leave the house built

for him by the Panchayat?

A. He did not like the house

B. He wanted a bigger house

C. His mother passed away

D. He found a better place to live

Answer: C. His mother passed away


Click here for Textbook question answer


7. What initiative is the Panchayat taking for people with special

needs like Dhaniram?

A. Building a hospital

B. Building a school

C. Building a home for them

D. Providing financial aid

Answer: C. Building a home for them


8. What does Dokchory express her willingness to do to help

people with special needs?

A. Teach them to read

B. Volunteer at the Panchayat's home for them

C. Paint their houses

D. Organize cultural events

Answer: B. Volunteer at the Panchayat's home for them


9. What is Dokchory's class in school?

A) Class VII

B) Class IX

C) Class VIII

D) Class X

Answer: C) Class VIII


10. What does Dokchory ask her father about the Panchayat?

A) What is the Panchayat office?

B) Who is the Panchayat leader?

C) When was the Panchayat established?

D) How to join the Panchayat?

Answer: A) What is the Panchayat office?


11. What is the role of the Panchayat in the village?

A) They enforce the law

B) They organize festivals

C) They build and repair rural infrastructure

D) They provide education to children

Answer: C) They build and repair rural infrastructure


12. Where does the Panchayat get the money for its work?

A) They collect money from the villagers

B) They receive an annual grant from the government

C) They sell agricultural products

D) They borrow money from banks

Answer: B) They receive an annual grant from the government


13. What is Dokchory's response when her father suggests

helping people like Dhaniram?

A) She agrees to help

B) She refuses to help

C) She doesn't care

D) She laughs at the idea

Answer: A) She agrees to help


14. What does Konke Mili suggest young people like Dokchory

should do?

A) Study harder

B) Find jobs

C) Volunteer at a home for people with special needs

D) Stay away from people with disabilities

Answer: C) Volunteer at a home for people with special needs


15. According to the story, what can people with special needs learn to do?

A) They can learn to do their own chores B) They can learn to fly C) They can learn to play musical instruments D) They can learn to drive cars

Answer: A) They can learn to do their own chores

No comments:

Post a Comment